Składniki:
- 500 ml ciepłej wody
- 5 gram drożdży eko (organicznych)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 100 gram przesianej mąki z pszenicy jarej (mąka orkiszowa może być użyta jako zamiennik)
- 100 gram pełnoziarnistej mąki z pszenicy jarej (pełnoziarnista mąka pszenna może być użyta jako zamiennik)
- 300 gram mąki pszennej
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Do kompletnie płynnej mikstury dodajemy miód. Następnie, mieszamy sól, trzy rodzaje mąk i dodajemy do miski z płynną miksturą, dokładnie wszystko mieszając. Przykrytą miskę należy pozostawić na blacie kuchennym, w temperaturze pokojowej przez 10 - 12h. Następnie zagniatamy ciasto metodą składania, składamy ciasto od 5 do 8 razy. Pozostawiamy ciasto na 2h. Po 1 i ½h umieszczamy 4 litrowy garnek w piekarniku, a temperaturę w piekarniku ustawiamy na 250°C. Gdy piekarnik i garnek osiągną 250°C należy ostrożnie wlać ciasto do garnka i przykryć pokrywką. Pieczemy przez 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 230°C i pieczemy przez 15 minut. Po wyjęciu garnka z piekarnika, chleb wykładamy na formę do grillowania tak aby mógł szybciej wystygnąć. Chleb kroimy dopiero wtedy, gdy już wystygnie.
GARNKI PROFESSIONAL POTS 3 litrowe / 4 litrowe / 6 litrowe Zaprojektowane dla kuchenek ceramicznych jak i gazowych. Funkcja optymalnej dystrybucji ciepła. Garnek i pokrywka są żaroodporne i wytrzymują temperaturę pieczenia do 260°C. Projekt zapewnia swobodne użycie naczynia dzień po dniu, przez wiele lat.
PORADY
To ciasto może być również zastosowane do wyrobu innej formy pieczywa, np. bułek. Przygotowujemy ciasto według instrukcji. Po wyrośnięciu, ciasto zbieramy łyżką z boków miski i łyżkami formujemy kulki. Następnie umieszczamy małe kulki z ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ciasto nie przylegało do łyżek, można je zanurzyć w ciepłej wodzie, za każdym razem po umieszczeniu kulki na blasze. Z ciasta uzyskamy 10 do 12 bułek. Bułki wkładamy do zimnego piekarnika. W piekarniku ustawionym na temperaturę 200 ° C pieczemy bułki przez około 40 minut.