Składniki:

  • 500 ml ciepłej wody
  • 50 gram drożdży
  • 4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • 250 gram mąki orkiszowej
  • 500 gram mąki pszennej
  • 40 gram ziarenek sezamu
  • 50 gram ziarenek słonecznika
  • 50 gram otrębow owsianych
  • Ozdoba:
  • 40 gram siemienia lnianego
  • Woda lub białko

W odpowiednio wysokiej misce, w ciepłej wodzie należy rozpuścić drożdże, a następnie dodać wszystkie składniki po kolei. Wszystko miksujemy na obrotach „medium” przez około 5 minut. Przykrywamy ciasto folią spożywczą bądź zwilżoną tkaniną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.

Wkładamy patelnię CTX SAUTE PAN o wymiarze 28 cm, z pokrywką, do piekarnika na najniższą półkę, a piekarnik nagrzewamy do 190°C. Kiedy patelnia i piekarnik są już odpowiednio nagrzane, wyjmujemy patelnię, przekładamy nasze ciasto chlebowe do patelni zwilżając wierzch ciasta wodą i posypując ziarnami siemienia lnianego, ewentualnie można użyć białka zamiast wody (wg uznania można też posypać chleb mąką prażoną). Całość przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Chleb pieczemy w temperaturze 190°C przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pokrywkę z piekarnika i pieczemy kolejne 15 minut. Po wyjęciu patelni z piekarnika, chleb wykładamy na formę do grillowania, tak aby mógł szybciej wystygnąć.

PATELNIA CTX SAUTÉ PAN wymiary: 26 cm / 28 cm / 32 cm Aatrakcyjna seria patelni wykonanych ze stali nierdzewnej; patelnie i pokrywki są żaroodporne i wytrzymują temperaturę pieczenia do 260°C. Wykonane w fabryce SCANPAN, w Danii.

PORADY

W poszczególnych opakowaniach mąki występują bardzo duże różnice poziomu wilgoci.  Należy zawsze zarezerwować ¼ opakowania mąki, bo być może nie trzeba zużywać jej tyle ile  wymieniono w przepisie. Wystarczy dodać tyle mąki, ile jest niezbędne, aby można było wyrobić dokładnie ciasto. To sprawi, że nasz chleb nigdy nie będzie suchy i jałowy.