Składniki:
- 500 ml ciepłej wody
- 50 gram drożdży
- 4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 50 gram rozpuszczonego masła
- 250 gram mąki orkiszowej
- 500 gram mąki pszennej
- 40 gram ziarenek sezamu
- 50 gram ziarenek słonecznika
- 50 gram otrębow owsianych
- Ozdoba:
- 40 gram siemienia lnianego
- Woda lub białko
W odpowiednio wysokiej misce, w ciepłej wodzie należy rozpuścić drożdże, a następnie dodać wszystkie składniki po kolei. Wszystko miksujemy na obrotach „medium” przez około 5 minut. Przykrywamy ciasto folią spożywczą bądź zwilżoną tkaniną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
Wkładamy patelnię CTX SAUTE PAN o wymiarze 28 cm, z pokrywką, do piekarnika na najniższą półkę, a piekarnik nagrzewamy do 190°C. Kiedy patelnia i piekarnik są już odpowiednio nagrzane, wyjmujemy patelnię, przekładamy nasze ciasto chlebowe do patelni zwilżając wierzch ciasta wodą i posypując ziarnami siemienia lnianego, ewentualnie można użyć białka zamiast wody (wg uznania można też posypać chleb mąką prażoną). Całość przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Chleb pieczemy w temperaturze 190°C przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pokrywkę z piekarnika i pieczemy kolejne 15 minut. Po wyjęciu patelni z piekarnika, chleb wykładamy na formę do grillowania, tak aby mógł szybciej wystygnąć.
PATELNIA CTX SAUTÉ PAN wymiary: 26 cm / 28 cm / 32 cm Aatrakcyjna seria patelni wykonanych ze stali nierdzewnej; patelnie i pokrywki są żaroodporne i wytrzymują temperaturę pieczenia do 260°C. Wykonane w fabryce SCANPAN, w Danii.
PORADY
W poszczególnych opakowaniach mąki występują bardzo duże różnice poziomu wilgoci. Należy zawsze zarezerwować ¼ opakowania mąki, bo być może nie trzeba zużywać jej tyle ile wymieniono w przepisie. Wystarczy dodać tyle mąki, ile jest niezbędne, aby można było wyrobić dokładnie ciasto. To sprawi, że nasz chleb nigdy nie będzie suchy i jałowy.